torsdag 26 oktober 2017

Till Mikaela


Jag kommer att lägga upp mitt slutgiltiga arbete i ett nytt inlägg om ett tag. Men här kommer det första stycket som är min gamla projektplan. Den berätta mycket om bakgrunden till varför jag vill arbeta med det jag valt att undersöka. Den är inte så fullständig då jag sett det som svårt att veta hur jag ska gå till väga. Detta har sedan fått växa fram. Därför kommer en reviderad sammanfattning av en projektplan under.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


PROJEKTPLAN


Redan förvärvad kunskap och individuellt

I undersökandet av den redan förvärvade kunskapen började jag med att dela upp kunskap i ”didaktiska lärarrollskunskaper”, konstnärliga kunskaper och vetenskapliga. Jag har noterat att merparten av det vi gjort är på en skapande konstnärlig nivå där rollen som elev och lärare hela tiden fått parera. Det har gett inspiration till uppgifter inför kommande lärarroll och en möjlighet att vara en lärare som har formats till en egen individ och inte bara en lärareform. Dessa tre olikheter i kunskaper, som jag valde att dela dem i har också under utbildningen blivit mer ihopvävt i mitt huvud och just nu när jag ska formulera mig börjar jag undra om de går att ens separera. Men det känner jag mig glad över och känner en sorts symbios.

Men det som sticker ut allra mest och hugger som ett litet sidospår i min känsla av den gnutta trygghet jag känner om att bli lärare och vad jag kan i mitt ämne är jag osäker på bedömningsdelen. Framför allt värdeorden kring dem. Jag är även orolig över hur jag ska vara säker på att mina uppgifter ger eleverna möjlighet att nå höga betyg. Jag önskar egentligen att eleverna inte ska se undervisning och deras skapande på det viset men är medveten om att dom gör det. I vår första bedömningskurs som var 3 HP på pedagogen kändes det som om bedömning var anpassad efter matematiken och liknande ämnen där rätt och fel förekommer på ett mer konkret sätt. Sedan fick vi göra en fördjupning på pedagogen där olika politiska och andra regelartade frågor undersöktes. Den tredje bedömningskursen var på HDK och var terminsplanering. Det var en jättebra övning där jag lärde mig att formulera uppgifter med förutsättningar genom att titta på kursmålen. Men fortfarande känns det som något som endast uppstår i en bildlärares huvud som en känsla och det känns läskigt och oplaneringsbart. Såklart är det inte så men det känns obeprövat i verkligheten och svårt att skapa i en fiktiv skolmiljö.  

MIN KURSPLAN
Jag vill undersöka hur värdeorden ska tolkas i praktiken. Eftersom eleverna redan beskriver sina arbeten framför allt som fult eller fint är jag medveten om att värdeorden bidrar till en känsla av att det ska bli ett resultat med en viss kvalitet som egentligen är helt diffus. Man vet inte vad som förväntas men försöker göra något som kallas bra utifrån konstnärlig frihet som egentligen kanske känns lite främmande.
Jag vill formulera en uppgift till varje kurs vi får undervisa i, dels för att se vad som skiljer dem åt men främst för att undersöka hur jag hade bedömt dessa utifrån betygsskalan. Jag ska göra dem själv och kanske även låta andra bidra med en varsinn eller på något vis få ett underlag. Jag vet inte om det har en betydelse eftersom det ska gälla lika för alla så kanske räcker det med en och kanske räcker det med mitt eget. Det kanske även gör det lättare att vara ärligt kritisk.

Min nuvarande frågeställning:
Vad är kvalitet???? A-B-C-D-E ”viss säkerhet och nyanserat. Nyanserad osäkerhet…”


Litteratur som känns relevant till mitt ämne:

Verklighet verklighet teori och praktik i lärarutbildning. Agneta Bronäs, Staffan Selander

 

Lärande bedömning. Jönsson

 

Blickens ordning. Bildspråk och estetiska lärproccesser som kulturform och kunskapsform. Lind

 

Tema bildanalys. Marner

 

Praxis, begrepp, problem och möjligheter. Skolverket

 

En samtalsguide om kunskap, arbettsätt och bedömning. skolverket

 

Mess, the manual of acidents and mistakes

 

Forskningsfält bilddidaktik. Lindgren

 

Övervakning och straff : fängelsets födelse.  Michel Foucault

 

Complicating the concept of culture (?)

 

Lusten att förstå. Gärdenfors

 

Från kvalitet till meningsskapande. Postmoderna perspektiv

 
Undersöka outsider artists igen för att se på andra sätt att göra än vad ”andra” gör som ändå blir betraktat som något fantastiskt, vilket vore fint att få motivera omotiverade elever med.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
NY PROJEKTPLAN
 
Min tanke var att göra en uppgift till varje kurs vi får undervisa i och bedöma den. Jag började så. Den första perioden i mitt arbete har jag testat på att vara två karaktäristiska elever som jag själv mött och som jag ser har goda kvalitéer men på helt olika sätt. Jag har genom undersökandet som fortfarande ska vara på riktigt för mig, och därmed inget iscensatt testat på att närma mig hur det känns att vara dessa elever. Sedan har jag försökt bedöma mig själv för att framför allt bekanta mig med värdeorden. Det blev aldrig aktuellt för mig att ta in andras arbeten. Jag kom fram till att det inte går att göra en likvärdig bedömning av så lite material att själva bedömningen i sig ändå blev irrelevant.
Nästa steg har varit att som student driva med värdeorden som jag under självbedömningen fann helt absurda att tolka. Framför allt kom tankar kring hur någonting är i förhållande till vad. Jag började leta synonymer. Det ordet jag tyckte var mest tveksamt var säkerhet.

I den här fasen började jag skriva. Jag hamnade i den posthumanistiska pedagogiken, den som bejakar blivandet, det vill säga det icke-statiska. Under tiden har jag arbetat med det lustfyllda i att skapa. Jag tycker att det är viktigt att arbeta i ett skapande samtidigt som jag skriver för att känna mer närhet till det jag skriver om. Känna av den inre drivkraften av kreativitet för att se vart den kommer ifrån och vart den tar vägen när den försvinner. Just det har jag inte skrivit om, men tror att den snarare bidrar till förståelse för vad jag skriver. Jag släppte även tanken på att just bedömning av varje kurs skulle stå i fokus utan riktade istället in mig på värdeorden. Materialet får agera som visuella möten med kursmålen. Jag ska tills på måndag skriva om varje bild som sedan ska användas som diskussion.  
Det är på det här viset jag låtit det okända styra processen.
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar