onsdag 19 mars 2014

KULTRORIENTERING del 2

 

 DAGARNAS SKUM



Dagarnas skum bygger på en roman av Boris Vian och kom ut redan 1947. Detta är kanske ingen utställning men den bästa konstnärliga inspirerande vackra filmen jag någonsin sett! Dessutom är den på franska vilket ökar min förälskelse i detta mästerverk. Den handlar om hur känslor får liv. Det där vi inte kan ta på när vi känner visas visuellt och det är helt fantastiskt. Hur tiden springer iväg från oss, ålder är relativ till hur vi känner oss, kärleken får oss att sväva på moln och hur världen krymper när vi hamnar i kris.

 

Föreläsning med Anna Odell på Frank Forum

Anna Odell visade en av delarna ur sin film Kvinna Okänd. Filmen som var nnas slutprojekt på Konstfack där hon ”fejkade” en psykos för att få uppleva vad som hände med ”klara” ögon. Verket fick kritik. Dels blev hon anmäld för att hon bröt mot lagen men förutom det så dömde hela Sverige ut henne genom att bara läsa om händelsen i dagstidningarna. 




Efter filmen pågick ett öppet samtal under ett par timmar om Annas konstnärskap. Hur viktig Anna är för vår tid kan vi nog inte riktigt förstå ännu. Vi tror vi kan lita på myndigheterna, att man inte får ifrågasätta regler och lagar, som gamla sätt att arbeta ska fortsätta på samma vis som de alltid gjort.  Ingen vågar prata om psykvården, sjuka personer och anhöriga saknar stöd och möts av skam.Det var intressant att höra hur polisen ville försvåra arbetet för henne när reproduktionen av den verkliga händelsen skulle återspeglas. Bara det är ett tecken på att Anna tar upp någonting som uppenbarligen inte ska få ta plats. Odell berättade även att hon haft stora förberedelser innan ”fejken” med både advokater och psykologer om hur hon skulle gå till väga och vilka konsekvenser det skulle få. 

Det Anna tog upp som jag tyckte var mest intressant var hur en människa blir behandlad olika beroende på om den bedöms som sjuk eller frisk. Den sjuke daltas, den friska blir utskälld. Vart går gränsen för sjuk och frisk? Och kan man någonsin bli frisk från en psykisk sjukdom? Hon förstod heller inte hur hon kunde bli anklagad för övervåldsamt motstånd. Ett motstånd är lika stort som dess motpols motstånd. Vem stod där? Jo polis och läkare. Hur ska man behandla en psykisk sjuk person? Anna ansåg att behandlingen hon fick skapade en så obehaglig situation att hon blev psykiskt sjuk av att vara där. Trots detta har media lyckats få Anna Odells viktiga verk att verka som en brottsrubrik och bevisat hur konstnärer sysslar med idioti för statens pengar.




 

Dokumentärfilm om Ai Wei Wei på Doc Lounge 

 Samtal med Elin Wikström

Ai Wei Wei är en av världens viktigaste konstnärer just nu. Han är en preformance och ready made konstnär från Kina som slog igenom med verket Dropping a Han Dynasty Urn 1995, då han krossade en 2.000 år gammal keramikurna dokumenterad i en fototriptyk. Han har även designat arenan Fågelnästet.  2011 blev han arresterad och satt inspärrad på hemlig ort i 81 dagar, ständigt bevakad då han kritiseras av regimen för sitt motstånd av korruptionen i Kina och för hans kamp om yttrandefriheten i Kina. Efter detta har han tillstånd att resa inrikes, men har då anmälningsplikt på de orter han besöker. Ai Weiwei blev inbjuden att ingå i prisjuryn för Stockholms filmfestival 2013 och tackade ja, men eftersom han 2011 fråntogs sitt pass och sedan dess inte kunnat få ett nytt, markeras hans närvaro av en tom stol. Ai Weiwei tillverkade en stol efter mönster av den stol han suttit på under polisförhören 2011 och sände den till Stockholm.



 
 

Efter dokumentären pratade Elin Wikström och hur det ser ut i Kinas konstvärld. Förutom kontakt med Kina är hon en konstnär som arbetar mycket med preformancekonst i ett undersökande av hur vi agerar mellan människor. Det finns tydligen enormt mycket konstnärer (många kvinnliga dessutom!) i Kina men eftersom läget är som det är vet vi inte så mycket om dem.





UTSTÄLLNING PÅ GALLERI SCANDINAVIA

5 KONSTNÄRER 5 UTTRYCK




Min favorit var Jonas Brodin. Han arbetar som konstnär i Göteborg med hyperrealism som får mig tänka på trompe l'oeil och surrealismen. Det blir så verkligt att det blir overkligt. Så avskalat att det inte finns nåt lager av lite damm eller skugga som inte var menad att komma med.







PATTI SMITH - CAMERA SOLO


En av de coolaste musicerande kvinnorna jag känner till har tydligen gjort en fotobok med vackra polaroidbilder! Efter lite forskning märker jag att hon faktiskt började sin konstnärliga bana med just visuell konst och har sedan 70-talet ett kontrakt med ett galleri samt medverkat på ett antal stora utställningar. Det där med vikten av vem som gjort verket får svar ja på viktigt. Här får vi chansen att lära känna en människa genom både musik text och bild. Hennes musik som ofta tar en till en svunnen tid som jag aldrig kommer få uppleva. Tänka att även få kliva in i den här kvinnans bildliga värld. På samma vis som hennes musik är avklädd och ofiltrerad är hennes foton det också. Boken visar en samling som Patti tagit under 40 år. Bilderna är vardagliga, sköra och samtidigt lite läskiga. Jag börjar tänka på föreläsningen om Sharon Lockhard. Hur barn är i det lilla och hur viktigt det är för dem att bara vara.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar