onsdag 19 mars 2014

veckoreflektion vecka 8

Den här veckan har vi arbetat med böckerna Det kreativa ögat och Skolan och den radikala estetiken. På seminariet diskuterade vi den modesta, radikala och den marknadsorienterade estetiken. En av grupperna gjorde en övning där man fick rannsaka de begreppen på ett väldigt pedagogiskt sätt. En övning som fick oss att förstå att allt hör ihop, gränserna är hårfina.

Vi pratade om bildämnets historia och utveckling. Bilden som tidigare hette teckning har gått från att vara ett tekniskt ämne = viktigt med tre timmar i veckan, till att bli mer konstnärligt och fritt = oviktigt/går ej att döma eftersom det har blivit en personlig utvecklingsprocess som folk kan syssla med på fritiden. Det farligaste av allt är att konsten har kommit att bli allt. Hur ska vi då kunna begränsa oss som vi så gärna vill? Med ramar och regler kring vad det är och hur vi ska göra?


Den som tror sig veta det rätta vet antagligen väldigt lite... 
Marknad, radikal eller modest estetik. Kärt barn med många vägar att gå. Tage med sin fina fluga kanske tar skolan mot Portugal? Men varför bara välja en väg. Att inte obstinat ordna allt i fack kanske vore något. Behövs förresten andra ämnen än bild när det finns i allt eller är det tokigt? galet eller sjukt eller friskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar